Menu

 

Brandverzekeringen: Verplicht of niet?

Een brandverzekering verzekert de kosten die kunnen ontstaan aan de woning of de inhoud hiervan als gevolg van invloeden van buitenaf. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan schade die ontstaat als gevolg van regen of blikseminslag. Deze schade kan vaak behoorlijk oplopen, waardoor veel mensen ervoor kiezen een brandverzekering af te sluiten. Het is dan ook een van de meest voorkomende verzekeringen in België. Toch is het voor particulieren niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Dit geldt voor zowel huiseigenaren, bewoners van een appartement als huurders. Alhoewel de wet niemand verplicht tot het afsluiten van een brandverzekering, zijn er toch een aantal situaties waarin er een verplichting tot brandverzekeren ontstaat.

Huiseigenaren

De eerste categorie waarvoor er een verplichting tot verzekeren kan ontstaan zijn de huiseigenaren. Aangezien er als gevolg van invloeden van buitenaf behoorlijk wat schade kan ontstaan, zijn de financiers die kredieten verstrekken voor de aankoop van, bijvoorbeeld, een woning niet blij met mensen die liever geen brandverzekering af willen sluiten. De eventuele kosten die kunnen ontstaan wanneer het misgaat en schade het gevolg is, zullen door veel mensen niet zomaar te betalen zijn. Weinig mensen hebben voldoende spaargeld achter de hand om zo'n klap op te kunnen vangen. Bij het afsluiten van een financiering voor de aankoop van een pand stelt de financieringsinstelling dus vaak de eis dat er een brandverzekering moet worden afgesloten. Ondanks de vrijheid die de wet op dit gebied biedt kan het dus toch voorkomen dat iemand wordt verplicht tot het afsluiten van een brandverzekering. Dit is dan ook de reden dat het zo'n veel afgesloten verzekering is in België.

Bewoners van een appartement

Huiseigenaren dienen voor zowel het pand zelf als de inboedel zelfstandig een brandverzekering af te sluiten. Dit ligt iets anders voor de bewoners van een appartement. Per definitie bevindt het appartement zich binnen een groter complex. Het is dus lastig om slechts het gedeelte van het pand dat het appartement beslaat te verzekeren tegen invloeden van buitenaf door middel van een brandverzekering. Het is daarom dat er één grote brandverzekering voor het pand wordt afgesloten. De bewoners van de appartementen betalen vervolgens allemaal hun deel, waardoor ze samen voor de brandverzekering zorgen. Uiteraard dienen de bewoners van het appartement wel zelf een brandverzekering voor de inhoud of inboedel af te sluiten. Dit is in tegenstelling tot het gemeenschappelijke deel dus niet verplicht, maar het valt wel sterk aan te raden om grote onverwachte kosten zoveel mogelijk te kunnen vermijden.

Huurders

Voor huurders zit het weer net iets anders in elkaar. Net als de huiseigenaren worden zij vaak van hoger af verplicht tot het afsluiten van een brandverzekering. In dit geval kan de huiseigenaar de huurder verplichten dit te doen. Dit geldt dan overigens alleen voor het pand zelf, de huurder is net als de bewoners van een appartement vrij om te bepalen of er een brandverzekering nodig is voor de inhoud of de inboedel van de gehuurde woning. Uiteindelijk dient de huiseigenaar zelf wel altijd nog wat restrisico's af te dekken naast de brandverzekering van de huurder.