Menu

 

Autoverzekeringen: Verplicht of niet?

Iedereen die in België met een auto de openbare weg op wil gaan dient deze te verzekeren. Een autoverzekering is in België dus wel degelijk verplicht voor particulieren, al gaat het hierbij slechts om de minst uitgebreide en goedkoopste vorm. De aanvullende en meer uitgebreide autoverzekeringen zijn niet verplicht en kunnen door mensen worden afgesloten die dit bijvoorbeeld wensen vanwege een nieuwe of een duurdere auto. Uiteraard nemen de kosten van de autoverzekering ook toe naarmate deze een meer uitgebreide dekking biedt of aanvullende risico's meeverzekert.

Welke verzekering is verplicht?

De verplichte autoverzekering is de BA autoverzekering. BA staat voor Burgerlijke Aansprakelijkheid en heeft betrekking op de schade die bij een ongeval aan derden kan worden toegebracht. Het staat namelijk vast dat de kosten in geval van een ongeval in het verkeer behoorlijk op kunnen lopen. Allereerst kan de materiële schade enorm zijn, maar wanneer er zelfs lichamelijk letsel bij komt kijken dat eventueel blijvend is zijn de kosten vaak helemaal niet meer te overzien. Er zijn daarom maar weinig mensen die voldoende spaargeld achter de hand hebben om een dergelijke klap op te kunnen vangen. Om die reden is de wettelijke verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheid autoverzekering in het leven geroepen. Op deze manier heeft een slachtoffer van een verkeersongeval altijd de garantie dat de schuldige de schade kan vergoeden door middel van zijn of haar autoverzekering. Dit is wel zo'n prettige gedachte voor iedereen die de weg op gaat en daardoor altijd toch een risico blijft lopen. De BA is veruit de goedkoopste autoverzekering waar je kan voor opteren.

Andere verzekeringen

De Mini en Maxi Omnium autoverzekeringen zijn niet verplicht. Het is mogelijk deze af te sluiten in plaats van de BA autoverzekering om een betere dekking te kiezen en zo een vergoeding te ontvangen in meer gevallen. In beide verzekeringen zit de Burgerlijke Aansprakelijkheid ingebakken, waardoor er is voldaan aan de eis om hier tegen verzekerd te zijn. Verder zijn het pure uitbreiding op het minimaal vereiste pakket. Dit valt natuurlijk ook terug te zien in de prijs. Een Mini of Maxi Omnium autoverzekering is een stuk duurder dan de BA autoverzekering en is daarmee vooral geschikt voor nieuwere en duurdere auto's.

Aanvullingen

Naast een meer uitgebreide verzekering is het ook mogelijk om te kiezen voor een aanvullende module voor de autoverzekering. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een rechtsbijstandsverzekering te kiezen als aanvulling, om de autoverzekering completer te maken. Deze module kan aan de BA autoverzekering, maar ook aan de Mini Omnium of Maxi Omnium autoverzekering worden toegevoegd. Zoals de naam al een beetje prijsgeeft is deze 'aanvulling' niet verplicht voor particulieren. Iedere autobezitter is vrij om zelf de keuze te maken tussen het aanschaffen van een aanvullende verzekering of het zelf dragen van het risico. In de meeste gevallen is het echter wel slim om zo'n aanvullende module aan de autoverzekering toe te voegen. Voor een relatief klein bedrag per maand kan er een uitgebreide dekking worden toegevoegd aan de autoverzekering waardoor de kans behoorlijk afneemt dat er ondanks de verzekering alsnog onverwachte kosten op zullen treden.